A szolgáltatás ára 22.000Ft-tól

Mik azok a sérülések, amikkel érdemes sportorvoshoz fordulnod?

Fontos tudni, hogy a sportorvos nem ortopéd sebész. 

Sportorvosként kifejezetten azokkal a sportsérülésekkel, húzódásokkal, rándulásokkal, izom, ín szalag sérülésekkel foglalkozom, amiket nem kell megműteni, ezen kívül azokkal a fájdalmakkal, amelyek mozgás közben jelentkeznek az izmok, inak, ízületek elhasználódása, elfáradása és nem megfelelő regenerációja miatt. 

Sportorvosként a mozgás közben vagy annak következtében kialakult sérülésekre specializálódva gyorsan és hatékonyan találom meg a problémát, majd személyre szabott megoldást javasolok. Ha szükséges, ultrahanggal is meg tudjuk nézni a sérült területet.

Bizonyos esetekben az első konzultáció után további vizsgálatok szükségesek a diagnozis pontosítására, ezek lehetnek labor, röntgen, ultrahang, CT vagy MRI.

Fontos, hogy a rendelőben a mozgásszervi ultrahang vizsgálatot el tudom végezni, de a magyar szabályozás értelmében erről leletet nem adok, ez a diagnózisban segít, ha hivatalos ultrahang lelet kell, radiológus szakorvos végzi el a vizsgálatot.

Amennyiben műteni kell a sérülést, segítek ortopéd orvost találni és megoldom a műtét utáni rehabilitációt.

Sportsérülések diagnosztikája

A diagnosztika során arra keressük a választ mi okozza a fájdalmad. Ennek első része a kórtörténet felvétele, vagyis kikérdezzük mi történt, mit éreztél, mire emlékszel. Második része a fizikális vizsgálat, amikor megvizsgáljuk a fájdalmas területet, és a környezetét, ehhez speciális fogásokat, úgynevezett teszteket használunk. Ez után az adott területet megvizsgáljuk ultrahanggal, ha ez segít a diagnózis pontosításában. Sok esetben már ez alapján meg tudjuk mondani mi a bajod. Amikor ez nem elég pontos eredményt ad, akkor további vizsgálatokat kérünk, ezek általában képalkotó vizsgálatok, mint a röntgen, radiológus által végzett ultrahang, MRI vagy laborvizsgálat amihez vérvétel szükséges.

 

Sportsérülések diagnosztikája
Sportsérülések kezelése

Sportsérülések kezelése

Miután megállapítottuk mi a bajod kezelési tervet készítünk. A kezelési terv általában több lábon áll. Van egy gyógyszeres része, ami tabletta szedését jelenti, vagy valamilyen gél, krém használatát. Általában gyógytornát, manuálterápiát, masszázst is javasolunk, illetve bizonyos esetekben fizikoterápiás kezelésekkel egészítjük ki a terápiát, ilyen a mágneskezelés, az elektromos kezelés, a lökéshullám terápia és a terápiás ultrahang kezelés. A kezelés hatásossága nagyrészt rajtad múlik, mennyire tartod be az utasításokat, például ne emelgess, ha fáj a vállad, csináld rendszeresen a gyógytornát. 

A gyógytornára bejárhatsz hozzánk is, de ha nem szeretnéd az utazással időt tölteni, etküldjük videón mit kell csinálnod és csinálhatod otthon. Ehhez persze önfegyelem kell, nehéz minden nap megcsinálni a gyakorlatokat. 

Szükség esetén különböző injekciós kezeléseket adunk, ezekről többet olvashatsz itt. 

Néha sajnos a műtét nem kerülhető el, ilyenkor ortopéd orvoshoz irányítunk aki elvégzi a szükséges beavatkozást, a műtét után pedig rehabilitációs tervet készítünk, hogy minél előbb visszatérhess mindennapi elfoglaltságodhoz.

Injekciós kezelések

Sportorvosi központunkban a mozgásszervi sérülések gyógyítására használunk ízületbe vagy az ízület köré adott különböző injekciós kezeléseket, mint a kollagén kezelés, a PRP (Platelet Rich Plasma), különböző ízületi viszkoszuplementációs injekciók, vagy végső megoldásként a kortikoszteroid tartalmú készítmények. Ezek a készítmények segítenek a sérült ízület regenerációjában, az ízületi kopások lassításában, a protézisek behelyezésének ideje megfelelő kezeléssel kitolható. Az injekciók ultrahangos kontroll mellett történő alkalmazása fokozza a biztonságot, segíti a gyógyszer megfelelő helyre jutását, csökkenti az esetleges mellékhatásokat.

 

Injekciós kezelések

 
  • MOM Szent Magdolna magánkórház
  • 1123 Budapest,
    Alkotás utca 53.
    MOM Park, II. emelet