Személyre szabott anyagcsere diagnosztika

anyagcsere diagnosztika

Ismerje meg a határait és lépjen túl rajtuk!

Akár a fogyás, akár az izomtömeg optimális növelése a cél, teljesítmény és anyagcsere diagnosztikai központunk speciális módszerekkel magas színvonalon és átfogó szemlélettel segít céljai elérésében. A személyre szabott spirometrián alapuló teljesítmény- és anyagcsereanalízis segíti a megfelelő intenzitású és a mennyiségű edzésmunka meghatározását táplálkozás optimalizálását.

Alapanyagcsere meghatározása

Szénhidrát/zsír/fehérje felhasználási arányok meghatározása, személyes célértékek meghatározása, napi alapanyagcsere meghatározása spiroergometriás módszerrel

  • Anyagcsere diagnosztika
  • Nyugalmi spirometria

 

Foglaljon időpontot anyagcsere diagnosztikára

Akár a fogyás, akár az izomtömeg optimális növelése a cél, teljesítmény és anyagcsere diagnosztikai központunk speciális módszerekkel magas színvonalon és átfogó szemlélettel segít céljai elérésében
Időpont Foglalás

spirometria

Metabolizmus

  • Meghatározzuk az alapanyagcserét, vagyis hogy mennyi kalóriát éget a szervezete egy nap alatt mozgás nélkül, ez a megfelelő táplálkozási rendszer kialakításának alapja
  • Megvizsgáljuk, hogyan működik jelenleg az anyagcseréje, milyen tápanyagokat éget, mivel lehetne hatékonyabbá és egészségesebbé tenni táplálkozását
  • Személyre szabott táplálkozási és edzéstanácsok
  • Meghatározzuk a teste által felhasznált szénhidrát, zsír és fehérjemennyiséget

Egyéb diagnosztika

  • Teljes mozgásszervi állapotfelmérés
  • Nyugalmi EKG, kiértékeléssel
  • Testösszetétel analízis, bőrredő mérés

Hogyan készülj az alapanyagcsere vizsgálatra?

1. Aludd ki magad előző éjszaka, érkezz kipihenten.

2.Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot.

3.Ne igyál alkoholt előző nap és a vizsgálat napján. 

4.Ne egyél nehéz ételt a vizsgálat napján. Ne egyél a vizsgálat előtt 2 órával.

5.A stresszt hagyd az ajtó előtt, fókuszálj a feladatra, ha másra koncentrálsz, aggódsz valami miatt, rosszabbak lesznek az eredményeid.

6.Kényelmes ruhában érkezz, vagy hozz magaddal olyan ruhát amiben kényelmesen fekszel.

 

 

Hogyan zajlik a spirometria vizsgálat?

 

A spirometria vizsgálat elején felvesszük az adataidat, ezt követően egy maszkot adunk rád ami mérni fogja a ki és belélegzett levegő összetételét.

Ezt követően kényelmesen feküdnöd kell 30 percig.

Fontos, nem beszélhetsz, nem mozoghatsz, nem mobilozhatsz.

A vizsgálatot követően egy közösen megbeszélt időpontban online vagy személyesen átbeszéljük a vizsgálat eredményét és válaszolunk a kérdéseidre.

Alapanyagcsere vizsgálat nyugalmi gázcsere analízis segítségével

Melyik energiaforrásból állít elő energiát a szervezeted?

Mennyire optimális a táplálkozásod?

Mennyire megfelelő a táplálkozásod az edzésmunkádhoz?

Mennyire van túlterhelve a szervezeted?

Lehet-e kezdődő anyagcsere betegséged, mint például cukorbetegség? 

Ezekre a kérdésekre a választ megtudhatja a nyugalmi gázcsereanalízisből.

A nyugalmi gázcsere analízis során elemezzük légzési gázok forgalmát fekvés közben amikor a szervezet csak az önfenntartásra fordít energiát és ebből az anyagcsere működésére vonunk le következtetéseket.

Meghatározzuk a nyugalomban felhasznált energia mennyiségét és a felhasznált tápanyagok és energiaforrások, például zsírok és szénhidrátok arányát.

Ebből az eredményből következtetünk a bevitt táplálék összetételére és meghatározzuk mennyire optimális a táplálkozásod, hogy mennyire illik a jelenleg végzett edzésmunkádhoz, illetve következtethetünk kezdődő anyagcserebetegségre, aminek még nincs egyéb tünete. 

Foglalás

Megismert adatok

Alapanyagcsere értéke:

Azt írja le, hogy a szervezet mennyi kcal-t éget el nyugalmi állapotban 24 órán belül, hogy elegendő energiával láthassa el az izmokat, a belső szerveket és az agyat. 

Fontos tudni, hogy az izmok mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja az alap anyagcserét.

Ha az alapanyagcsere nem éget el elég kcal-t és zsírt, akkor a szervezet elraktározza a zsírt, amitől nagyon nehéz megszabadulni, azonban ha növeli az alapanyagcserét aerob állóképességi edzéssel és megfelelő táplálkozással az edzés és táplálkozási terv szerint az egyensúly pozitív irányba tolódik.

Minél magasabb az alap anyagcsere, annál több energiát éget a szervezet nyugalomban annál egyszerűbb leadni a nem kívánt kilókat.

Az alapanyagcsere ismeretében pontosan számolható mennyi a naponta felhasznált kalória. Mivel egzakt mérésen alapszik sokkal pontosabb mint az általános alapanyagcsere algoritmus alapján történő meghatározás. 

A megfelelő módon összeállított helyesen adagolt erő- és állóképességi edzés növeli a napi energiaigényét és ezáltal a teljes kalóriaégetést, tehát érdemes a pulzusprogramunknál leírt teljesítmény diagnosztikai vizsgálatot is elvégezni.

A testösszetétel változásával a nyugalmi alapanyagcsere értéke változik, ezért 3-6 havonta javasolt megismételni a mérést és hozzáigazítani az étkezési és edzéstervet.

 

Áraink

Az alap energiaszolgáltatók (szénhidrát, zsír, fehérje) felhasználási aránya a szervezet működése folyamán

A cél elérése érdekében nagyon fontos a zsírégetés magas százaléka. Ez az alapja a céljainak hatékony elérésének.

Ezzel szemben, ha a szénhidrátégetés dominál, az lelassítja a cél felé vezető utat.

Miért?

Minél több szénhidrátot köt szervezetünk nyugalomban, annál inkább hajlamos a szervezet a savasodásra. Ez káros az egészségünkre. A túlsavasodott szervezet aligha lesz képes csökkenteni a testzsírt, aktiválni az anyagcserét vagy növelni a teljesítményt.

Az optimalizációs stratégia ennek megelőzésére az aerob állóképességi edzés és a megfelelő táplálkozás. Ezzel a szénhidrátégetés nagy részét fokozatosan a zsírégetés felé tolhatja el.

Csak egy megfelelően adagolt edzéssel és a Rád szabott táplálkozással lehet növelni az elégetett kcal mennyiségét és csökkenteni a savparamétereket.

Hogyan készülj a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra?

Miért hasznos a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat? Hogyan készülj fel az teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra? Melyik érték mit jelentí?

Sérülések gyorsabb gyógyulása

Sérülések gyors, hatékony gyógyítása, a fájdalom enyhítése. Mikor érdemes szakemberhez fordulni? Hogy tud segíteni egy szakember? Kattints!
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?