Mit foglal magában?

Ez a szolgáltatás egy körülbelül 10 perc hosszúságú, INGYENES sportorvosi tanácsadás online. Ez idő alatt a sportolónak egy kérdés felvetésére van lehetősége. A szolgáltatás segítséget nyújthat a sérülések otthoni kezelésére, személyes találkozó nélküli diagnózishoz, ezzel is segítve a járvány elleni védekezést. 

A szolgáltatás az angolszász területen működő MSK (Sport-teljesítményélettani és Mozgásszervi rendelés) és Sport and Exercise Medicine rendelések mintájára épül.

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Milyen témakörökben érdemes megkeresni?

  • Sérülések – Fájdalmak

Sportsérülések az izmok, inak húzódása szakadása, az ízületek sérülése, a csontok törése, porcok leválása, szakadása. Sportártalmak az izmok, inak, ízületek, csontok túlterheléséből adódó kopások, lappangó gyulladások, fáradásos törések. Aki tehát sportol előbb-utóbb elszenvedi, ezen sérülések valamelyik formáját, akkor pedig fájdalom jelentkezik, ami gátolja a hatékony edzésmunkában. Nem minden esetben fordul azonban a sportoló orvoshoz, sokszor akár évekig is szenved egy panasszal, mire végre rászánja magát. Az időhúzásnak sajnos komoly következményei lehetnek, a sérülések többsége a sérülés utáni időszakban gyorsan és könnyen kezelhető, míg a megfelelő kezelés elmaradása esetén krónikussá válnak és nehezen, hosszú idő alatt gyógyulnak, időnként nem visszafordítható ártalmak jelentkeznek.

  • Edzés tanácsok

A kérdések egyik csoportja az edzés-módszereket érinti. Minden sportoló szeretné tudni mit és hogyan eddzen ahhoz, hogy elérje a kitűzött célt, legyen az súlyvesztés, vagy épp tömegnövelés, szálkásítás, aerob, vagy anaerob állóképesség fokozás, vagy csak egyszerűen megtartani az elért formát.

  • Sport táplálkozás

Az edzés-módszerek mellett a táplálkozás a másik terület, amivel kapcsolatban felmerülnek kérdések. Mit egyek? Mennyit? Mikor? Korunk információdömpingje mellett nehéz eldönteni melyik hirdetőnek, weboldalnak mit érdemes elhinni.

  • Sportolással kapcsolatos egészségügyi kockázatok

A kor előrehaladtával, a szív és érrendszeri kockázatok növekszenek, ez különösen az újrakezdőknél rejt magában komoly veszélyeket, de a fiataloknál is érdemes egy gyors egészségügyi felmérést végezni, mielőtt elkezdik a rendszeres tréninget. Az előzetes felmérés leveszi a felelősséget a személyi edzők válláról az egészségügyi kockázatok vonatkozásában.

A táplálkozás és az edzés vonatkozásában, nem a személyi edzők és dietetikusok szerepét váltja ki a sportorvos, azokat kiegészíti, illetve csökkenti az edzés folyamán fellépő egészségügyi kockázatot. A kérdésekre adott válaszokban az egészség áll a középpontban, a tanácsok szigorú élettani és anatómiai alapokra épülnek és a bizonyítékokon alapuló orvoslást (evidence based medicine) követik.

Jelentkezés menete:

A Kapcsolatfelvétel menüpontban jelentkezhet online, vagy telefonon. Asszisztensem hamarosan válaszol, egyeztetik az időpontot, majd küld egy zoom meghívót, amelyen keresztül be lehet jelentkezni a rendelésre a megadott időpontban.