Az Acromioclaviculáris ízület sérülése (ACI sérülés)

shoulder joint pain

Az acromioclavikularis ízület sérülése másik játékossal történö ütközéskor pl. jégkorongban, vagy a vállcsúcsra történő esés következtében alakul ki.

A vállcsúcs ilyenkor nyomásérzékeny és a nyomó, toló mozdulatok okoznak panaszt.

A diagnózist röntgen segítségével tudjuk megerősíteni, krónikus esetben gyakori a kulcscsont fejének degenerációja.

A terápia a sérülés mértékétől függ, súlyos esetben sebészi megoldás szükséges, enyhébb esetben a vállöv erősítése és komplex fizikoterápia a megfelelő kezelés.

A vállízület fájdalmának egyéb okai

  • Sternoclavicularis ízület sérülése
  • A kulcscsont és a szegycsont találkozásánál található izület sérülése trauma hatására alakul ki, leggyakoribb az ízület elülső ficama. A vállat oldalról ért erős ütés okozhatja. Diagnózisa CT vagy MRI segítségével állítható fel biztonságosan.
  • A „Frozen shoulder” vagy befagyott váll szindróma fokozatosan alakul ki a vállízület egyre erősebb fájdalma mellett. A folyamat végén a váll szinte mozdíthatatlanná válik. Hátterében a vállízület tokját érintő gyulladás áll, mely gyakran a vállízület artrózisa (kopása) mellett alakul ki. Terápiája szteroid injekció és komplex fizioterápia, az ízület immobilizálása nem segíti a gyógyulást.
  • A vállizület körül futó idegek és a nyaki gerinc területén kilépő idegek nyomása a környező szövetek által gyakran okoz a vállízületben jelentkező fájdalmat. Ilyen esetben gyakori a nyaki gerinc degenerációja, a tünetek között pedig gyakran jelentkezik a felső végtag érzészavara, zsibbadása, alattomos fájdalma.

Foglaljon időpontot konzultációra

Foglaljon időpontot konzultációra, amely során diagnosztizáljuk problémáját. Amennyiben lehetséges, már kezelést is alkalmazunk, valamint több opciót is felkínálunk gyógyulásra!
Foglaljon időpontot

A vállizület elemeinek törései

A törések esetében operatív vagy konzervatív terápia merül fel a sérülés típusa szerint. Az operációt követően a játékba való visszatéréshez komplex fizioterápiás és rehabilitációs programra van szükség, a váll funkciójának és terhelhetőségének visszaállítása érdekében. Ennek elmulasztása esetén a váll ismételt sérülése és funkciójának hosszútávú romlása szinte biztosra vehető.

A törések a váll jelentős funkciókiesésével járnak, jelentős fájdalom kíséri őket. A törések diagnosztikájához röntgen felvételeket készítenek, de a járulékos sérülések, lágyrészsérülések megállapításához az MRI felvétel jelentős segítséget nyújt.

A vállízület sérüléseinek megelőzése

vállízület fájdalom kezelése

A sérülés megelőzésének leghatékonyabb módja a vállöv és a gerinc komplex állapotfelmérése, az izomegyensúlyok, mozgásterjedelmek kimérése megfelelő eszközök és gyógytornász segítségével, az eredmények alapján pedig személyre szabott komplex gyakorlatsor betanulása. (TSO Medical, Spinal Mouse, Gyógytornász mozgásszervi státusz, Sportorvosi Konzultáció)

Az alábbi linken a FIFA orvosi csapata által összeállított általános gyakorlatsor található, mely segít a sérülések elkerülésében:

Gyakorlatsor

Központunkban kaphatóak Rex-San csukló-, könyök-, térd- és egyéb testrész rögzítők!

A konzultációt követően segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet és a helyszínen egyből meg is vásárolhatóak!
Érdekel

A váll instabilitása

A vállizület a legnagyobb mozgásterjedelemmel bíró ízületünk. Nagyon megnehezíti a mindennapokat, ha ezen a területen fájdalmat tapasztalunk. Milyen sérülései lehetnek a vállízületnek és milyen eszközök állnak rendelkezésre központunkban a vállfájdalmak...

Reumatológus vagy Sportorvos?

Mikor érdemes reumatológushoz és mikor sportorvoshoz fordulni? A sportorvos elsősorban azokkal a mozgásszervi problémákkal foglalkozik, melyek a mozgás során a terheléstől alakulnak ki.
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?