Mikor érdemes reumatológushoz és mikor sportorvoshoz fordulni?

Miben tud segíteni a reumatológus?Miben tud segíteni a sportorvos?

A sportorvos és a reumatológus tevékenysége átfedi egymást a mozgásszervi fájdalmak vonatkozásában. Sok esetben nem egyértelmű melyik szakterülethez érdemes fordulni. A reumatológus olyan jellegű fájdalmakkal foglalkozik, amelyek eredete gyulladásos eredetű, sokszor úgynevezett autoimmun probléma áll a háttérben. Az autoimmun betegségek gyakran okoznak ízületi panaszokat, jó példa erre az egyik leggyakoribb autoimmun kórkép a rheumatoid arthritis.

Miután elszántuk magunkat, hogy orvoshoz fordulunk, hogyan tudjuk mégis eldönteni, reumatológushoz vagy sportorvoshoz menjünk-e?

Foglaljon időpontot konzultációra

Az első konzultáció során diagnosztizáljuk problémáját. Amennyiben lehetséges már kezelést is alkalmazunk, valamint több opciót is felkínálunk gyógyulásra!
Időpont Foglalás

Terheléses probléma esetén

A sportorvos elsősorban azokkal a mozgásszervi problémákkal foglalkozik, melyek a mozgás során a terheléstől alakulnak ki, ilyen problémák természetesen nem csak sportolóknál fordulhatnak elő, hanem a mindennapi tevékenységek, mint például ülőmunka, vagy az autóból kiszálláskor is.

A sérülés lehet akut és krónikus, az akut sérülések esetén általában emlékszünk a kiváltó mozdulatra, a fájdalom hirtelen jelentkezésének időpontjára.

A krónikus problémák közül az úgynevezett fáradásos sérülésekkel foglalkozik a sportorvos, melyek az ismétlődő, általában nem megfelelő terheléstől alakulnak ki. Ilyen például a futók sípcsontjának fájdalma, vagy a teniszkönyök.

reumatológus vagy sportorvos öreg korban

Az izületi kopás szintén terhelés hatására alakul ki, ennek elkülönítése a kifejezetten reumatológiai izületi problémától nem minden esetben könnyű a nem szakember számára, különösen azért, mert átfedés is lehet a két probléma között, mivel a reumatológiai izületi gyulladás következménye is lehet a kopás.

Az ízületi porc természetes kopása inkább az idősebb korosztálynál fordul elő, de rendszeres intenzív terhelés, mint például a hosszútáv futás vagy anatómiai, genetikai eltérés következtében fiatal korban is kialakulhat.

Összegezve

Összességében az akut sérülésekkel és az úgynevezett fáradásos, krónikus fájdalmakkal foglalkozik a sportorvos. A szimetrikusan fellépő fájdalom, mint például mindkét oldali térd fájdalma, az éjszaka, reggel jelentkező fájdalom hátterében pedig általában olyan okok lehetnek, amelyek reumatológus szakértelmét igénylik. 

A könyök sérülései

Mi okozhatja a könyök sérülését, milyen sérülés fajtákról beszélhetünk, valamint hogyan kezeljük az egyes sérüléseket. 

Teniszkönyök

Mi okozhatja a teniszkönyök kialakulását, hogyan diagnosztizálható, és hogyan kezeljük a teniszkönyök fájdalmait központunkban.
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?