Lágyszövet sérülések (izom, ín, szalag) gyógyulásának szakaszai

 

 

A betegek sokszor nincsenek tisztában vele, egy lágyrész sérülés, mint például izom, ín, szalag húzódás vagy részleges szakadás után milyen gyógyulási folyamat zajlik le a szervezetben.

A hatékony beteg orvos együttműködéshez fontos, hogy a lehető legjobban megértsük a sérülések gyógyulásának folyamatait.

A gyógyulás az a mód, ahogy a szervezet a sérült szövetet élő szövettel helyettesíti a sérülés helyén. A test minden kötőszövetének ugyanazon a folyamaton kell keresztülmennie, miután valamilyen károsodást szenvedett, függetlenül annak súlyosságától.

 

 

Foglaljon időpontot konzultációra

Foglaljon időpontot konzultációra, amely során diagnosztizáljuk problémáját. Amennyiben lehetséges, már kezelést is alkalmazunk, valamint több opciót is felkínálunk gyógyulásra!
Foglaljon időpontot

Alapvetően 4 különálló, de egymást átfedő fázis létezik a sérüléseket tekintve:

  • Vérzés
  • Gyulladás
  • Sejtosztódás (Proliferáció)
  • Újjáépülés (Remodeling fázis).

A kezelés folyamán a szövetgyógyulás fázasaihoz kell igazítani a terápiát. Amennyiben a folyamat nincsen szakember által felügyelve a gyógyulás folyamata elhúzódhat vagy elégtelen lehet. 

A vérzési szakasz közvetlenül a sérülés után következik be, és rövid ideig tart, átlagosan 4-6 óra. A sérülés után a sérült szövet vérzik, a szövetközti teret vér és vérsejtek töltik ki.

A gyulladásos fázis

A második gyulladásos fázis a szövetjavítás elengedhetetlen része. A sérülés után gyorsan, néhány órán belül elindul, és a sérülés után 1-3 nappal éri el maximumát. Természetes gyulladásos reakció lép fel, amelynek következtében az erekből a vér összetevőit tartalmazó folyadék szivárog a szövetközti térbe, ami lokális sejtválaszt vált ki, amitől duzzanat és fájdalom jelentkezik.

Az akut gyulladás jellemzői duzzanat, véraláfutás, megnövekedett hőmérséklet, fájdalom és funkcióvesztés a sérülések helyén.

Ebben a fázisban a sérült területet fel kell polcolni, hűteni kell és immobilizuálni kell, comprimálással lehet csökkenteni a kialakuló duzzanatot, továbbá lehet adni Non-Szteroid gyulladásgátló szereket lokálisan vagy szájon át (pl. Voltaren). Ezek a beavatkozások megrövidítik az első fázis lezajlását és csökkentik a fellépő fájdalmat és a további szövetkárosodát. Megfelelő ellátás hiányban ez a fázis elhúzódhat lelassítva a gyógyulást, és jelentős hosszan tartó fájdalmat okozva.

 

Sejtosztódás (Proliferációs fázis – Szubakut )

Ebben a szakaszban a sérülések helyén olyan anyag keletkezik, amely segíti a heg kialakulásának folyamatát. Ez a sérülés után 2-3 nappal kezdődik, és 2-3 hét múlva éri el a csúcsát. A sérült szövetben olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek hatással vannak a helyi erekre, és lehetővé teszik a vér elemeinek kiszivárgását az erekből a sérült területre, ahol a kémiai anyagok és a sejtek egy speciális váladékot, úgynevezett exsudatumot képeznek. A sérült területen az exsudatumból, a vérből és a sérült szövetekből haematoma alakul ki. A hematóma nyomja a környező szöveteket és iritálja a fájdalomérző receptorokat. Az izomerő és a mozgástartomány csökken a sérülés környezetében, izomgörcsök alakulhatnak ki. Ez a folyamat az adott területet természetes módon immobilizálja. A gyógyulási folyamat a mozgatás megfelelő mértékű beállításával jelentősen gyorsítható, azonban nem megfelelő kezelés esetén a folyamat nagymértékben lassulhat és további sérülések is kialakulhatnak.

Újjáépülés (Remodeling fázis)

Körülbelül 2-3 héttel a sérülés után (a súlyosságtól függően) a kollagénrostok kialakulnak, és megtörténik a szövetek átalakulása. Ahogy a kollagén érik, igazodik a sérülések területének terheléséhez, a fellépő húzó, nyomó erőkhöz. Különböző típusú kollagénrostok léteznek, a gyógyulás ezen stádiumában nagy szakítószilárdságú erős rostokká alakulnak a kezdeti gyengébb ideiglenes elemek. Ez az átalakulás hónapokig, sőt évekig is tarthat.

A megfelelő rostösszetétel és a szövet megfelelő funkciójának visszaállításához a folyamat kontrollja elengedhetetlen. Fokozatosan kell kell visszaállítani a szövetek teljes funkcióját. Amennyiben nincs orvosi felügyelet a sérülés krónikussá válik, hosszú hónapokig, vagy akár évekig panaszt okozhat, egyre rosszabbá válik, a végén funkciókieséssel járhat. A kezeletlen sérülés esetén a sérülés okozta funkciókiesés és fájdalom miatt kompenzációs mozgásminták alakulnak ki, amik a test többi izületében, izmában okoznak panaszokat.

Nem talált megoldást problémájára?

Írjon nekünk üzenetet az alul lévő űrlapon keresztül vagy olvassa tovább blog bejegyzéseinket!

A váll instabilitása

A vállizület a legnagyobb mozgásterjedelemmel bíró ízületünk. Nagyon megnehezíti a mindennapokat, ha ezen a területen fájdalmat tapasztalunk. Milyen sérülései lehetnek a vállízületnek és milyen eszközök állnak rendelkezésre központunkban a vállfájdalmak...

Reumatológus vagy Sportorvos?

Mikor érdemes reumatológushoz és mikor sportorvoshoz fordulni? A sportorvos elsősorban azokkal a mozgásszervi problémákkal foglalkozik, melyek a mozgás során a terheléstől alakulnak ki.

A Rotátorköpeny Rehabilitációja

Mi okozhatja a rotátorköpeny sérülését, milyen tünetekkel jelentkezik, valamint hogyan kezeljük.
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?