A vállizület instabilitása

Causes and treatment of shoulder joint instability in athletes

A vállizület a legnagyobb mozgásterjedelemmel bíró ízületünk. Stabilitását statikus és dinamikus elemek biztosítják.

  • A statikus elemek a váll komplex tokja és egy rostos perem, ami a felkarcsontot a helyén tartja.
  • A dinamikus elemek a vállízületet körülvevő izmok és inak, melyek legfontosabb eleme a rotátorköpeny.

A propriocepció sérülése

A kinetikai lánc és a propriocepció (A propriocepció úgynevezett „mélyérzés” az ízület helyzetének észlelése az agy által. Ez az észlelés segít a mozgás koordinációjában és az egyensúly megtartásában. Ennek segítségével tudjuk megállapítani milyen helyzetben vannak a végtagjaink anélkül hogy ránéznénk.

Amennyiben a propriocepció sérül az agy hibás információt kap az ízületek, izmok aktuális állapotáról, aminek következtében az izmoknak kiadott parancsok nem megfelelőek és sérülést okoznak. A propriocepció a mozgás koordináció és egyensúly egyik legfontosabb eleme.

A legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, mint az autó fékerőszabályozásánál a szenzorokat, ezek információira építve tudja kiadni a központ az egyes kerekekre ható gyorsító vagy lassító parancsot.) hibás működése eredményeként a vállízület statikus elemeinek sérülése könnyen bekövetkezhet, melynek eredményeként a vállízület instabillá válhat, azaz a felkar mozgatása közben kimozdul a helyéről.

Ez lehet részleges vagy teljes, az instabilitás mértékétől függően visszamozdulhat a helyére, vagy maradhat kificamodva, úgynevezett luxált állapotban.

Foglaljon időpontot konzultációra

Foglaljon időpontot konzultációra, amely során diagnosztizáljuk problémáját. Amennyiben lehetséges, már kezelést is alkalmazunk, valamint több opciót is felkínálunk a gyógyulásra!
Foglaljon időpontot!

Diagnózis

A helyes diagnózis felállításához meg kell ismerni a sérülés történetét, fontos, hogy:

  • Ismétlődő panaszról van-e szó
  • Pontosan mit érzett a páciens, a fájdalom mellett gyakran jelentkezhet diszkomfort (kényelmetlenség érzése) érzés, és/vagy zsibbadás.
  • Milyen mozdulat közben jelentkezett a panasz
  • Volt-e megelőző sérülés
  • Ismétlődő ficamnál a ficam habituálissá válhat, ilyenkor az ízület magától „visszaugrik” a helyére, a sportoló sokszor már ismeri azt a mozdulatot amivel vissza kell „ugrasztani”. 
  • Részleges instabilitás esetén a fájdalom alattomos lehet, nem egyértelmű az elmozdulás, kényelmetlen érzés, izomgyengeség jelentkezik.

Képalkotó diagnosztika

  • Amennyiben a váll ficama fennáll a diagnózis pillanatában röntgen felvételt kell készíteni, majd reponálni (visszarakni a helyére) kell. 
  • Amennyiben a ficam már nem áll fent, de a panaszok alapján arra gyanakszunk, érdemes röntgen és MRI vizsgálatot végezni

Terápia

Shoulder joint pain treatment
 • A váll instabilitása nagyban befolyásolja a teljesítőképességet, ezért gyakori a műtéti stabilizálás.

 • Amennyiben a páciens nem szeretne műtétet és várhatóan a váll gyengébb funkciója a mindennapi tevékenységében nem akadályozza, konzervatív (nem műtéti) terápia keretében, pihentetés, majd korai komplex rehabilitáció, gyógytorna és a váll megerősítése javasolt. Sajnos valódi instabilitás esetében műtét nélkül a teljes, hibátlan vállműködés visszatérése nem valószínű, műtét nélkül gyakran ismétlődik a sérülés, ami tovább rontja a vállfunkciót.

 • Amennyiben műtétre van szükség a Semmelweis Kft. Ortopéd orvosai segítségével magánfinanszírozott formában segítünk a műtétet és előkészületeit lemenedzselni.

Központunkban kaphatóak Rex-San csukló-, könyök-, térd- és egyéb testrész rögzítők!

A konzultációt követően segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet és a helyszínen egyből meg is vásárolhatóak!
Érdekel

A Rotátorköpeny Rehabilitációja

Mi okozhatja a rotátorköpeny sérülését, milyen tünetekkel jelentkezik, valamint hogyan kezeljük.

Reumatológus vagy Sportorvos?

Mikor érdemes reumatológushoz és mikor sportorvoshoz fordulni? A sportorvos elsősorban azokkal a mozgásszervi problémákkal foglalkozik, melyek a mozgás során a terheléstől alakulnak ki.
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?