Rotátorköpeny rehabilitációja

A rotátorköpenyt a vállízületet körülvevő izmok alkotják, melyek részben mozgatják a felkart, részben stabilizálják az izületet. 

Mi okozhatja a rotátorköpeny sérülését? 

Ezen izmok sérülését okozhatják hirtelen, rosszul kivitelezett, nem megfelelően koordinált mozdulatok, vagy külső erőbehatás, esés, vagy akár a kar megrántása. 

A váll túlerőltetése, a túlzásba vitt fej felett végzett gyakorlatok, vagy túl nagy súllyal végzett erősítés szintén okozhatja a rotátorköpeny krónikus elváltozását és fájdalmát. A rotátorköpeny sérülés kifejezetten gyakran fordul elő dobóatlétáknál, de gyakran megjelenik az edzőtermekben nem megfelelő kontroll-, vagy túl nagy súllyal végzett gyakorlatok következménye képpen.

Foglaljon időpontot konzultációra

Foglaljon időpontot konzultációra, amely során diagnosztizáljuk problémáját. Amennyiben lehetséges, már kezelést is alkalmazunk, valamint több opciót is felkínálunk gyógyulása kivitelezésére!
Foglaljon időpontot

A rotátorköpeny sérülésének leggyakoribb tünetei: 

  • Fájdalom, ami gyakran éjszaka jelentkezik
  • A vállizomzat kötötté válhat, mozgása beszűkülhet, jellemzően rosszabb a reggeli órákban
  • A fej fölötti mozdulatok fájdalmat okoznak, nehezen kivitelezhetőek 
  • Nem kezelt sérülés esetén izomgyengeség jelentkezik: az aktív mozgásterjedelem beszűkülhet, ropogás, kattogás jelentkezhet a kar mozgatása közben.

A rotátorköpeny sérüléseinek típusai: 

A rotátorköpeny sérülés lehet teljes vagy részleges. 

A teljes szakadás az izom teljes vastagságán keresztülfutó szakadást jelenti.

A részleges szakadást az érintett terület vastagsága szerint első, második vagy harmadik stádiumú szakadásra lehet osztani. Az első stádium 3mm, a második stádium 6mm, míg a harmadik stádium 6 mm-nél nagyobb.

A rotátorköpeny sérüléseinek terápiája: 

A rotátorköpeny sérülések terápiája nem teljes szakadás esetében nem igényel műtétet, sebészi beavatkozást, így a  regeneratív medicina eszközeivel kezelhetőek: pihentetés, gyógytorna, kineziotape, kollagén injekció vagy prp. Így a TENS, valamint a mágnes és terápiás ultrahang kezelés az első vonalbeli terápia, ezt követik a lokális injekciók.

Rotátorköpeny kezelésének lehetséges módjai

A nem-sebészi kezelés három fázisra osztható:  

  1. A fájdalomcsillapítás és a nyugalomba helyezés fázisa, a váll és a kar rögzítésével. Ennek a fázisnak a lehető legrövidebbnek kell lennie, minél hosszabb, annál nagyobb a valószínűsége a befagyott váll kialakulásának (adhesive capsullitis). 
  2. A helyreállítás fázisa, majd az aktív rehabilitáció szakasza, amikor passzív és aktív mozgatással visszaállítjuk az izmok funkcióját és mozgásterjedelmét.
  3. Ennek a fázisnak a célja a normál aktivitáshoz történő visszatérés. Mindhárom fázisban az előbb említett kiegészítő kezelések támogató szerepet játszanak.

A rotátorköpeny sebészeti kezelése: 

A teljes szakadások és a magas-fokú részleges szakadások jellemzően a harmadik stádium esetén jöhetnek szóba. Bizonyos esetekben, amikor a sérülés hosszantartó 6-12 hónap konzervatív kezelés mellett sem gyógyul, a degeneratív és a részleges szakadásoknál is szükség lehet sebészi megoldásra.

Nem talált megoldást problémájára?

Írjon nekünk üzenetet az alul lévő űrlapon keresztül vagy tekintse meg a témához kapcsolódó gyógytorna videóink egyikét!
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?