térdrögzítő_2

A  térdmerevítő, rögzítő használatáról térdfájdalom esetén megoszlanak a vélemények. Szintén kérdés, hogy milyen térdrögzítőt érdemes használni.

Ez részben a sport típusától és a sérülés, újrasérülés kockázatától függ, részben pedig a térd állapotától.

A térdmerevítő használata hasznos lehet a fizioterápia kiegészítésére a rehabilitáció bizonyos fázisaiban, vagy a térd sérülésének megelőzésére, amennyiben a térd saját rögzítő funkciója nem teljes.

Amennyiben szakember javaslata nélkül kezd el térdrögzítőt hordani, érdemes végiggondolni mivel kezdődött a probléma, sérülés nélkül kialakuló térdfájdalom hátterében gyakran a térd szöveteinek kopása, túlterhelése áll.

Erre hasznos lehet egy általános gumírozott körkörös rögzítő, ami megakadályozza a térd ízületi felszíneinek nem fiziológiás irányú mikro vagy akár makro mozgásait és csökkenti a duzzanat kialakulását.

Foglaljon időpontot konzultációra!

Az első konzultáció során diagnosztizáljuk problémáját. Amennyiben lehetséges már kezelést is alkalmazunk, valamint több opciót is felkínálunk gyógyulásra!
Időpont foglalás

Térdmerevítő típusok

térdrögzítő

Az optimális térdrögzítő kiválasztásához érdemes ortopéd vagy rehabilitációs szakembert felkeresni.

A térdmerevítőket általában három típusba sorolják:

1. Kompressziós körkörös merevítő:

Ez a típusú rögzítő tartja legkevésbé a térdet, ugyanakkor ez adja a legnagyobb mozgási szabadságot és általában ez zavarja legkevésbé a sportolót.

Ez a rögzítő hasonló a régóta használt fáslihoz, csak egyszerűbb felvenni, mivel egy körkörös gumírozott csőről beszélünk, melyet fel kell húzni a térdre, a kompresszió megakadályozza, de legalábbis csökkenti a duzzanat kialakulását, továbbá segít a nem fiziológiás mozgások kivédésében.

Van neoprén anyagból készült változata is, ennek előnye, hogy vízi sportok például szörf vagy vadvízi evezés űzése közben is remekül helytáll, plusz előnye, hogy melegen tartja az ízületet.

Ezzel a típusú rögzítővel nagy bajt nem csinálhat a sportoló, fájdalom esetén ki lehet próbálni, segít-e.

 

Központunkban kaphatóak Rex-San csukló-, könyök- és egyéb testrész rögzítők!

A konzultációt követően segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet és a helyszínen egyből meg is vásárolhatja az eszközt!
Időpont foglalás

Térdmerevítő típusok

térdrögzítő

2. Térdkalács rögzítő merevítő:

A térdkalácsot a helyén tartja, amennyiben a combfeszítők húzásiránya nem megfelelő, valamennyit képes lehet rajta javítani. Felépítésében hasonló az előzőekben leírthoz, azonban a térdkalácsnak külön hely van kialakítva.

A patella pánt lényege, hogy a térdkalács alatt fejt ki nyomást a patella ínra, ezzel megváltoztatva az ín húzásirányát. Ezeket a rögzítőket a térd elülső fájdalma esetén érdemes kipróbálni.

3. Oldalt merev rögzítők:

Ezek a merevítők adják a legnagyobb stabilitást, lényegük, hogy csuklós rendszerrel, kétoldalról tulajdonképpen sinezik a térdet és csak a hajlítás-nyújtás irányokba engedi mozdulni az ízületet.

Bizonyos típusainál a hajlítási, nyújtási szög terjedelme is beállítható, ennek elsősorban a posztoperatív rehabilitációban van jelentősége. Ezek a rögzítők a térd oldalszalagjait és a keresztszalagokat védik, azok szakadásának, további sérüléseinek megelőzésére szolgálnak.

Fájdalom esetén mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a sportolás újrakezdése előtt.

További információra van szüksége?

Foglaljon időpontot konzultációra, mi mindent kérdésére választ adunk, segítünk problémája megoldásában.
Időpont foglalás

Mire jó egy térdrögzítő?

térdrögzítő

A térdrögzítőknek megvan a maguk helye a rehabilitáció folyamatában és kifejezetten hasznosak, használatukkal gyorsítható a sportba történő visszatérés, azonban tartós vagy indokolatlan használatuk kifejezetten káros lehet.

Használatuk során az ízület saját rögzítő, stabilizáló struktúrája értelemszerűen kevesebb terhelést kap, ennek következtében azonban gyengülnek ezek a szövetek. A sérülésektől való védelem megfelelő módja az ízületi propriocepció és a saját stabilizáló rendszer fejlesztése, edzése.

Összefoglalva tehát az ízületi rögzítők a térd fájdalmának enyhítésére megelőzésére átmeneti használat mellett hasznosak lehetnek, azonban a probléma okát kell orvosolni.

Áraink

Térdrögzítőre van szüksége?

Központunkban kaphatóak Rex-San csukló-, könyök- és egyéb testrész rögzítők! A konzultációt követően segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet és a helyszínen egyből meg is vásárolhatja az eszközt!
Időpont foglalás
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?