Miért fontos a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat elvégzése?

 

Alapvetően a gázcserefolyamatos terhelés alatti mérése a leghatékonyabb módszer a pulzustartományok meghatározására. Azok, akik valóban szeretnének fejlődni nem elégedhetnek meg a képletekkel, hanem valós mérésre van szükségük.

Az általunk használt Dynostics rendszer pont ezt nyújtja számukra. Az eredmények alapján elkészítünk egy állóképességi edzéstervet, tökéletesen igazodva a célokhoz. Utána elég ezt a tervet követni a célok eléréséhez.

Edzettségi állapotod az edzésterv követése folyamán változni fog, az edzésterv intenzitásától függően 3-6 havonta érdemes a vizsgálatot megismételni.

Hogyan készülj a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra?

 

Aludjad ki magad előző éjszaka, érkezz kipihenten.

Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot.

Ne igyál alkoholt előző nap és a vizsgálat napján. 

Ne egyél nehéz ételt a vizsgálat napján. Ne egyél a vizsgálat előtt 2 órával.

A stresszt hagyd az ajtó előtt, fókuszálj a feladatra, ha másra koncentrálsz, aggódsz valami miatt, rosszabbak lesznek az eredményeid.

Hozz magaddal edzőruhát, a vizsgálat után van lehetőség zuhanyozni, átöltözni, ezért hozz törülközőt, papucsot.

Foglaljon időpontot konzultációra

Foglaljon időpontot konzultációra, amely során diagnosztizáljuk problémáját. Amennyiben lehetséges, már kezelést is alkalmazunk, valamint több opciót is felkínálunk gyógyulásra!
Foglaljon időpontot

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat elején felvesszük az adataidat, ezután átöltözöl edzőruhába, ezt követően egy maszkot és egy pulzusmérő övet adunk rád ami mérni fogja a ki és belélegzett levegő összetételét és a pulzusszámodat.

 

A maszkkal együtt egy fuópadra kell fellépni. A futópad sebessége a vizsgálat során egyre gyorsulni fog, egészen addig amíg eléred a maximális teljesítményedet.

 

Ezt követően levezetés következik lassabb sebességen és mérjük a recovery paramétereidet. A vizsgálatot követően lezuhanyozhatsz, átöltözhetsz, majd egy közösen megbeszélt időpontban online vagy személyesen átbeszéljük a vizsgálat eredményét és válaszolunk a kérdéseidre

Milyen eredményeket mutat meg a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat és hogyan kell értelmezni azokat?

teljesítménydiagnosztika_eredmény

VO2 max

A VO2max az az olyan érték, amely leírja a tényleges maximális oxigénfelvételt a maximális fizikai igénybevétel során.

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az oxigénfelvétel, annál jobb a fizikai edzettségi állapot.

A VO2max a szervezet oxigénfelvevő, oxigénszállító és oxigénfelhasználó alrendszereinek hatékonyságát reprezentálja: minél több vért szállít a szív percenként és áramlik át a keringésen, annál több oxigén szívódik fel a tüdőből a vérbe a gázcsere folyamán és annál többet vesznek fel a dolgozó izmok.

A maximális oxigénfelvételi kapacitás tehát az ember keringési-, szív-, és légzőrendszeri teljesítményét tükrözi.

Ezért fontos paraméter az aerob állóképesség meghatározásához. 

A VO2max csak légzési gázanalízissel határozható meg.

Minden más módszer, amely az értéket számítja, csak becsült értéket mutat, de pontos objektív mérési eredményt nem.

 

IAAS

Az egyéni anaerob küszöb (IAAS) az a teljesítmény- és pulzustartomány, amelyben a szervezet oxigénnel telített helyzetből oxigénhiányos fázisba változik.

A sporttudósok különbséget tesznek aerob és anaerob edzés között. Számukra és nekünk is az egyéni anaerob küszöb kulcsfontosságú paraméter a szilárd edzésterv kialakításához.

Apropó: Ezt a küszöböt a zsíranyagcseréről a szénhidrátanyagcserére való átmenetnek is nevezik.

Mindannyian fizikai teljesítményünk adott időpontjában érjük el az IAAS-t.

Ha valóban hatékonyan szeretne edzeni, ismernie kell a személyes pulzustartományát ezen a küszöbértéken.

Azok, akik tartósan edzenek az IAAS felett, azaz anaerob edzést végeznek, fennáll annak a veszélye, hogy „túledzésbe” kerül, és fejlődésük megáll, teljesítményük visszaeshet. 

Az IAAT spiroergometriával (fizikai terhelés alatti légzési gázanalízis), valamint laktátvizsgálattal határozható meg.

Az elemzési módszertől függően a küszöböt másként nevezzük, bár ugyanazt értjük.

Figyelem:

Ha az IAAS-t valamilyen általános képlet alapján határozzák meg (pl.: életkor, nem, maximális pulzus stb.), a pulzustartomány nem igazodik az egyéni anyagcseréhez.

Gyakori következmények: rosszul adagolt edzés és alacsony eredményesség, frusztráció.  

Ha ragaszkodsz edzéstervünkhöz, nem csak kívülről fogsz pozitívan változni. A testedben is fontos adaptációs folyamatok indulnak el, melyek eredményeképpen a terhelés során tested egy későbbi időpontban magasabb teljesítmény mellett fog savasodni.

 

Maximális teljesítmény

 

 

A maximális teljesítmény nem más, mint a futópadon elért maximális sebesség vagy a kerékpáron elért legnagyobb teljesítmény.

Ez a teljesítmény csúcsa, és az a pont, amikor a teljesítményelemzés befejeződik, és megkezdődik a helyreállítási szakasz.

Ennek elérése után láthatjuk a teljesítményt, az időt, a maximális pulzusszámot és a maximális oxigénbevitelt.

A maximális teljesítménnyel párhuzamosan két további érték kerül meghatározásra a maximális ponton: VO2max és a maximális pulzus.

Regeneráció

A regeneráció azt jelzi, hogy a szervezet milyen gyorsan képes visszaállni alapszintre a magas terhelés által kiváltott stresszből. Ennek meghatározására általánosan alkalmazott, hatékony módszer annak mérése, hogy 3 percen belül hány szívveréssel csökken a pulzusszám a maximális terhelés elérése után. 

 

Minél jobban csökken a pulzusszám a terhelés utáni 3 perc alatt, annál jobb a kondíció.

 

Az „level” értékelés az európai populáció eredményeivel összehasonlított értéket mutatja minden paraméternél a nem és az életkor figyelembe vétele mellett. A 3, 4-es „level” jelenti a közepes eredményt.

Nem talált megoldást problémájára?

Írjon nekünk üzenetet az alul lévő űrlapon keresztül vagy olvassa tovább blog bejegyzéseinket!

Hogyan készülj a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra?

Miért hasznos a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat? Hogyan készülj fel az teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra? Melyik érték mit jelentí?

Sérülések gyorsabb gyógyulása

Sérülések gyors, hatékony gyógyítása, a fájdalom enyhítése. Mikor érdemes szakemberhez fordulni? Hogy tud segíteni egy szakember? Kattints!
+36
Milyen szolgáltatást szeretne?